Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στην Ευρώπη το 40% των εφευρέσεων σε τεχνολογίες για το νερό

Περιεχόμενο

Η Ευρώπη βρίσκεται στην κορυφή της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών στον τομέα των υδάτων, όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).

Η μελέτη, η οποία αναλύει τις διεθνείς οικογένειες διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IPF), δείχνει ότι οι εταιρείες, οι ερευνητές και οι εφευρέτες από τα 39 κράτη-μέλη του EPO αντιπροσωπεύουν το 40% των IPF σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό κατά την περίοδο 1992-2021. Οι Ευρωπαίοι εφευρέτες ηγούνται σε κρίσιμους τομείς της υδάτινης τεχνολογίας, όπως η συλλογή πόσιμου νερού, η αποδοτική χρήση του, η επεξεργασία λυμάτων και η προστασία από πλημμύρες. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2022, 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν ασφαλές πόσιμο νερό και 3,5 δισεκατομμύρια δεν είχαν ασφαλείς υπηρεσίες υγιεινής. Επιπλέον, η ξηρασία και οι πλημμύρες προκαλούν πολλούς θανάτους και μεγάλες οικονομικές απώλειες κάθε χρόνο.

«Το νερό είναι ένας από τους πιο πολύτιμους πόρους μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του EPO, António Campinos. «Με τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, η καινοτομία πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτερα τις επόμενες δεκαετίες, τόσο για την παροχή νερού όσο και για την προστασία από σχετικούς κινδύνους. Η νέα μελέτη και τα εργαλεία παρέχουν στις κυβερνήσεις και στο κοινό υψηλής ποιότητας δεδομένα και ανάλυση του τοπίου της υδάτινης τεχνολογίας, υποστηρίζοντας τους εφευρέτες στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τις προκλήσεις του νερού».

Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στην επεξεργασία νερού για εφευρέσεις: Σύμφωνα με τη μελέτη, κατατέθηκαν περισσότερα από 22.000 IPF παγκοσμίως μεταξύ 1992 και 2021 σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το νερό.

Ο μεγαλύτερος τομέας για εφευρέσεις είναι η επεξεργασία νερού, που αποτελεί περίπου το 60% όλων των IPF. Ο τομέας αυτός αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην αυτοματοποίηση και τον έλεγχο των διαδικασιών επεξεργασίας. Η Ευρώπη έχει ισχυρό προβάδισμα στις υδάτινες εφευρέσεις, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (με 23% των IPF), την Ιαπωνία (12%), την Κίνα (6%) και τη Νότια Κορέα (5%). Οι κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι η Γερμανία (12%), η Γαλλία (5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4%), οι Κάτω Χώρες (3%) και η Ιταλία (3%).

Παρόλο που οι μεγάλες εταιρείες κυριαρχούν, η συμβολή των πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών αυξάνεται: Οι κορυφαίοι αιτούντες διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις τεχνολογίες νερού είναι η Veolia (Γαλλία), η Xylem (ΗΠΑ) και η Kurita (Ιαπωνία). Ωστόσο, η συμμετοχή των πανεπιστημίων και των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών έχει αυξηθεί σημαντικά, από λιγότερο από 5% τη δεκαετία του 1990 σε 14% κατά την περίοδο 2017-21. Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι σε αυτόν τον τομέα είναι η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Nanjing (Κίνα) και το CNRS (Γαλλία).

Βελτίωση της πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τις υδάτινες τεχνολογίες: Σε συνεργασία με Εθνικά Γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε όλη την Ευρώπη, το EPO έχει αναπτύξει μια νέα τεχνολογική πλατφόρμα για την καινοτομία στο νερό. Αυτή η δωρεάν πλατφόρμα επιτρέπει σε επιστήμονες, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις να βρίσκουν ευκολότερα πληροφορίες για τις τελευταίες εξελίξεις στις υδάτινες τεχνολογίες μέσω μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με πάνω από 150 εκατομμύρια έγγραφα.

Επιπλέον, το EPO αναβάθμισε το δωρεάν Deep Tech Finder για να βοηθήσει επενδυτές και πιθανούς εταίρους να συνδεθούν με περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις με ευρωπαϊκές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για εφευρέσεις που σχετίζονται με το νερό από όλη την Ευρώπη.

Πηγή: https://www.sepe.gr/tehnologia-pliroforiki/22460986/stin-europi-to-40-ton-efeureseon-se-tehnologies-gia-to-nero

 

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο