Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Πολιτισμό και τη Δημιουργική Οικονομία και η επόμενη μέρα.
Η Δημιουργική Οικονομία, δηλαδή η κοινωνικοοικονομική προοπτική δραστηριοτήτων έντασης δημιουργικότητας και γνώσης είναι ένα από τα τρία πεδία έξυπνης εξειδίκευσης για την Αττική, σύμφωνα με την «Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης» - ΠΣΕΕ (RIS3) της Περιφέρειας Αττικής.
Στον πυρήνα της έχει τις Πολιτισμικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τις τέχνες, τον πολιτισμό, τις επιχειρήσεις και την τεχνολογία, που μετασχηματίζουν την δημιουργικότητα σε αξία χρήσης.
Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Πολιτισμού της Ε.Ε. για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον Τομέα του Πολιτισμού και της Δημιουργικής Οικονομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, 8 Απριλίου 2020, η κα Nina Obuljen Korzinek, Υπουργός Πολιτισμού της Κροατίας δήλωσε πως οι καλλιτέχνες, τα Ιδρύματα Πολιτισμού και οι εργαζόμενοι στη δημιουργική βιομηχανία ήταν από τους πρώτους οι οποίοι επλήγησαν οικονομικά καθώς οι χώροι πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών) τέθηκαν εκτός λειτουργίας στα πρώτα κιόλας στάδια λήψης των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
Για αυτό και καθίσταται κοινός στόχος όλων των κρατών-μελών η στήριξη με δυναμικά μέτρα του τομέα του πολιτισμού προκειμένου μετά τη σταδιακή εξομάλυνση της καθημερινότητας μας, να αποκτήσει και πάλι τη δυναμική που του αναλογεί.
Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής κα Vera Jourova και ο Επίτροπος Thierry Breton, εξήραν την σπουδαιότητα της ουσιαστικής συμβολής των Μ.Μ.Ε. στην προστασία της κοινής γνώμης από την παραπληροφόρηση και τόνισαν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τη στήριξη της βιομηχανίας οπτικοακουστικών μέσων.
Τέλος, η Επίτροπος Gabriel αναφέρθηκε στις δράσεις που ήδη προωθούνται από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή για τους τομείς του πολιτισμού και της Δημιουργικής Οικονομίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας για τους πολίτες.