Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αξιολόγηση κινδύνων ζητάει η Κομισιόν σε 4 κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς

Περιεχόμενο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τέσσερις κρίσιμους τεχνολογικούς τομείς για την οικονομική ασφάλεια της ΕΕ, για τους οποίους συνιστά συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση κινδύνου διαρροής της τεχνολογίας και προστασία από κράτη που χαρακτηρίζονται ανταγωνιστικά.

Ειδικότερα, στη σύσταση που παρουσίασε χθες, 3 Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή υποβάλλει κατάλογο δέκα κρίσιμων τεχνολογικών τομέων, εκ των οποίων οι τέσσερις θεωρούνται πολύ πιθανό να παρουσιάσουν τους πιο ευαίσθητους και άμεσους κινδύνους σχετικά με την ασφάλεια της τεχνολογίας και τη διαρροή της. Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής:

  • Προηγμένες τεχνολογίες ημιαγωγών (μικροηλεκτρονική, φωτονική, τσιπ υψηλής συχνότητας, εξοπλισμός κατασκευής ημιαγωγών).
  • Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (υπολογισμός υψηλής απόδοσης, υπολογισμός νέφους και αιχμής, ανάλυση δεδομένων, όραση υπολογιστή, επεξεργασία γλώσσας, αναγνώριση αντικειμένων).
  • Κβαντικές τεχνολογίες (κβαντικοί υπολογιστές, κβαντική κρυπτογραφία, κβαντικές επικοινωνίες, κβαντική ανίχνευση και ραντάρ).
  • Βιοτεχνολογίες (τεχνικές γενετικής τροποποίησης, νέες γονιδιωματικές τεχνικές, γονιδιακή κίνηση, συνθετική βιολογία).

Η Επιτροπή συνιστά στα κράτη-μέλη να διεξάγουν αρχικά συλλογικές αξιολογήσεις κινδύνου για αυτούς τους τέσσερις τομείς, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με τον ιδιωτικό τομέα. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη-μέλη, μέσω των κατάλληλων φόρουμ εμπειρογνωμόνων, για την έναρξη των συλλογικών αξιολογήσεων κινδύνου για τους τέσσερις προαναφερθέντες τεχνολογικούς τομείς. Υπό το φως αυτού του διαλόγου και της πρώτης εμπειρίας από τις αρχικές συλλογικές αξιολογήσεις κινδύνου, η Επιτροπή μπορεί να παρουσιάσει περαιτέρω πρωτοβουλίες σχετικά με το θέμα αυτό έως την άνοιξη του 2024.

Το αποτέλεσμα της λεπτομερούς συλλογικής αξιολόγησης του επιπέδου και της φύσης των κινδύνων που παρουσιάζονται μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την ανάγκη οποιωνδήποτε ακριβών και αναλογικών μέτρων για την προώθηση, τη συνεργασία ή την προστασία σε οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς τεχνολογίας.

Αναλυτικότερα:

https://greece.representation.ec.europa.eu/news/i-epitropi-systinei-ti-dienergeia-ektimiseon-kindynoy-se-tesseris-krisimoys-tehnologikoys-tomeis-2023-10-03_el

 

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο