Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Από το αγρόκτημα στο πιάτο: Ένα χρόνο μετά τη θέσπιση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΕ, ο κλάδος των τροφίμων δείχνει τη βούλησή του για αλλαγή

Περιεχόμενο

Χθες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη θέσπιση του κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για υπεύθυνες επιχειρηματικές και εμπορικές πρακτικές στον τομέα των τροφίμων, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Ο εν λόγω κώδικας δεοντολογίας αποτελεί σημαντικό κομμάτι των προσπαθειών της ΕΕ να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα υγιεινών και βιώσιμων επιλογών τροφίμων που συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που συνυπέγραψαν τον κώδικα, αναλαμβάνοντας έτσι δέσμευση  να επιταχύνουν τη συνεισφορά τους στη βιώσιμη μετάβαση, αυξήθηκε από 65 πέρυσι σε 124 σήμερα, μεταξύ των οποίων και μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων. 

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, προσέθεσε: «Μόλις ένα χρόνο μετά, ο αριθμός των ενώσεων και των εταιρειών που δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τις εργασίες τους για να συμβάλουν σε μια βιώσιμη μετάβαση στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας μας έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Στο πλαίσιο της στρατηγικής “Από το αγρόκτημα στο πιάτο”, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει ο κώδικας για τόνωση της συλλογικής δράσης. Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση ανάληψη δράσης για τη φύση και το κλίμα μας.». 

Ο κώδικας είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τους παράγοντες της διατροφικής αλυσίδας (μεταποίηση, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο, υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας) να βελτιώσουν και να κοινοποιούν, σε εθελοντική βάση, τις επιδόσεις τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Τα υπογράφοντα μέρη δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων, να προωθήσουν την υγιεινή και βιώσιμη διατροφή, να βελτιώσουν την αποδοτική χρήση των πόρων στις δικές τους δραστηριότητες, να προωθήσουν βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και να υποβάλλουν ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις δεσμεύσεις αυτές, οι οποίες περιλαμβάνουν από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας έως τη μείωση της περιεκτικότητας των προϊόντων σε σάκχαρα. Με βάση τις εκθέσεις αυτές, η Επιτροπή δρομολόγησε τη σύνταξη μελέτης, η οποία θα χαρτογραφεί τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταιρείες και τους τομείς που καλύπτουν οι δεσμεύσεις αυτές, προκειμένου να απεικονιστούν καλύτερα οι προσπάθειες που καταβάλλει η βιομηχανία τροφίμων και σε ποια φάση βρίσκεται στην πορεία της προς τη βιωσιμότητα. Τα πορίσματα της μελέτης χαρτογράφησης των εκθέσεων του 2021 θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του τρέχοντος έτους. 

Πηγή: https://greece.representation.ec.europa.eu/news/apo-agroktima-sto-piato-ena-hrono-meta-ti-thespisi-toy-kodika-deontologias-tis-ee-o-klados-ton-2022-07-06_el

 

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο