Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χρηματοδότηση 2,96 δισ Ευρώ για το European Institute of Technology

Περιεχόμενο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισφράγισε πριν λίγες μέρες τη συμφωνία η οποία θα παράσχει στο European Institute of Technology – EIT (https://eit.europa.eu/) χρηματοδότηση ύψους 2,96 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη επταετία. Η πρώτη περίοδος του ΕΙΤ ολοκληρώθηκε και εδώ και περίπου ένα έτος ήταν υπό συζήτηση ο νέος προϋπολογισμός για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Το EIT είναι ο μεγαλύτερος ενδεχομένως επιταχυντής επιχειρήσεων, καινοτομίας και εκπαίδευσης στον κόσμο, ο οποίος λειτουργεί σε όλη την Ευρώπη με δεκάδες κεντρικά και περιφερειακά hubs σε τομείς όπως η διατροφή, το κλίμα, η βιομηχανία, η ενέργεια κ.α.

Το ΕΙΤ και τα hubs του επενδύουν τόσο στην τεχνολογική εκπαίδευση όσο και την υποστήριξη Startups και την εμπορευματοποίηση ερευνητικών έργων και την σύνδεσή τους με καθιερωμένους και παραδοσιακούς παίκτες οι οποίοι αναζητάνε πρόσβαση στην καινοτομία.

Αποτελεί μια από τις τρεις συνιστώσες του πυλώνα «Καινοτόμος Ευρώπη» του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», το οποίο καθορίζει τη χρηματοδότηση του ΕΙΤ στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού 2021-2027, καθώς και το σκεπτικό, την προστιθέμενη αξία, τους τομείς παρέμβασης και τις γενικές κατευθύνσεις των δραστηριοτήτων του.

Το ΕΙΤ θα δημιουργήσει δύο νέα hubs συνεχίζοντας παράλληλα τις δραστηριότητες των οκτώ υφιστάμενων hubs. Tα νέα hubs θα αρχίσουν να λειτουργούν στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα το 2022 και στους τομείς των υδάτων, της θάλασσας και της ναυτιλίας το 2026.

Η εισηγήτρια του Κοινοβουλίου για το ΕΙΤ, Maria daGraça Carvalho ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε όλες τις προτεραιότητές του στις διαπραγματεύσεις. Το ΕΙΤ είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας COVID-19, έχει ισχυρότερη περιφερειακή διάσταση και μπορεί να συνεργαστεί με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως τα περιφερειακά ταμεία της ΕΕ.

Πηγές:

https://ec.europa.eu/greece/news/20210129_1_el

https://startupper.gr/slider/69084/eit-egkrithike-o-neos-proypologismos-3-dis-evro-gia-tin-kainotomia-stin-evropi/

 

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο