Η ΕΕ επενδύει 325 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας ημιαγωγών της Ευρώπης
Η κοινή ευρωπαϊκή επιχείρηση «Μικροκυκλώματα», με έτος ίδρυσης το 2023, (https://www.chips-ju.europa.eu/), εταίρος της οποίας αποτελεί και η Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα προκηρυχθούν νέες προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων που θα στηρίξουν την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα των ημιαγωγών. Οι προσκλήσεις αυτές θα εστιάσουν στη φωτονική, σε κέντρα ικανοτήτων και σε μια πλατφόρμα σχεδιασμού ημιαγωγών που θα βασίζεται σε υπολογιστικό νέφος. Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης από την ΕΕ ανέρχεται σε 325 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα συμπληρωθούν με επιπλέον χρηματοδότηση από τα κράτη που συμμετέχουν στην ΚΕ «Μικροκυκλώματα».
Οι νέες προσκλήσεις θα ενισχύσουν τη βιομηχανία ημιαγωγών της Ευρώπης, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία μιας πιλοτικής γραμμής για φωτονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα. Αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν φως για την επεξεργασία και μετάδοση πληροφοριών με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη ενέργεια. Αυτό θα είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, ταχυτήτων επικοινωνιών και κέντρων δεδομένων.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει τη δημιουργία και τη δικτύωση «κέντρων ικανοτήτων στον τομέα των μικροκυκλωμάτων» στα συμμετέχοντα κράτη. Αυτά τα κέντρα θα παρέχουν τεχνική εμπειρογνωσία και πρόσβαση σε δοκιμές ημιαγωγών, βοηθώντας ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βελτιώσουν τις δεξιότητες σχεδιασμού τους.
Τέλος, θα χρηματοδοτηθεί ένα έργο για τη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας σχεδιασμού που θα βασίζεται σε υπολογιστικό νέφος. Αυτή η πλατφόρμα θα επιτρέψει στους χρήστες, όπως ακαδημαϊκούς, νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν νέα μικροκυκλώματα και να τα διαθέτουν στην αγορά.
Οι βιομηχανικοί φορείς και οι ερευνητικοί οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης μέσω της διαδικτυακής πύλης «https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home» και του ιστότοπου της ΚΕ «Μικροκυκλώματα».
Οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων είναι: 17 Σεπτεμβρίου 2024 για την πιλοτική γραμμή φωτονικής, 2 Οκτωβρίου 2024 για τα κέντρα ικανοτήτων και 10 Οκτωβρίου 2024 για την πλατφόρμα σχεδιασμού, όλες στις 18:00 θερινή ώρα Ελλάδος.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ή ερευνητικοί οργανισμοί των κρατών-μελών μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της διαδικτυακής πύλης «Ευκαιρίες χρηματοδότησης και υποβολής προσφορών» και του ιστότοπου της ΚΕ «Μικροκυκλώματα».