Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ΕΕ υπέγραψε τις συμφωνίες επιχορήγησης 23 νέων ερευνητικών έργων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού

Περιεχόμενο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τις συμφωνίες επιχορήγησης 23 νέων ερευνητικών έργων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορονοϊού με συνολικά 128 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους, 4 ελληνικά: imPURE, RESERVIST, COVINFORM, SHARE-COVID.

Η επιλογή των έργων που θα επιχορηγηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon 2020»είχε ανακοινωθεί από τον Αύγουστο (βλέπε εδώ https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/IP_20_1460 ).

Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει τη διεξαγωγή επιπλέον ερευνών με στόχο την ενίσχυση και την προσαρμογή της βιομηχανικής ικανότητας παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού όπως αναπνευστήρων, την πρόληψη και θεραπεία του κορονοϊού, την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων όπως φορητών διαγνωστικών συστημάτων, την καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, π.χ. στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες και την άντληση γνώσεων από μεγάλες ομάδες ασθενών σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση των θεραπειών. Στα έργα συμμετέχουν 344 ερευνητικές ομάδες από 39 χώρες, εκ των οποίων οι 32 συμμετέχοντες είναι από 15 χώρες εκτός ΕΕ.

Η χρηματοδότηση από το ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» εντάσσεται στη δέσμευση της Επιτροπής να διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Παγκόσμια Αντίδραση κατά του Κορονοϊού (βλέπε εδώ: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_20_797 ), την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος κ.φον ντερ Λάιεν τον Μάιο του 2020, και συμπληρώνει προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων.

Επίσης εντάσσεται στην ευρύτερη συμβολή της ΕΕ στην παγκόσμια συνεργασία «Access to COVID-19 Tools (ACT) Accelerator» ( https://www.who.int/initiatives/act-accelerator) που αποσκοπεί στην επιτάχυνση και επέκταση της έρευνας, της ανάπτυξης, της πρόσβασης και της δίκαιης διανομής διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα βρείτε εδώ:

https://ec.europa.eu/info/news/coronavirus-eu128-million-granted-research-address-pressing-needs-and-socio-economic-impact-pandemic-2020-nov-05_en

Πηγή: https://ec.europa.eu/greece/news/20201105_4_el

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο