Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Smart Specialisation Forum 2023 - Barcelona

Περιεχόμενο

Πραγματοποιήθηκε στις 28 & 29 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη το Smart Specialisation (S3) Forum 2023, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Generalitat de Catalunya και της Γραμματείας της S3 CoP και με αντικείμενο την εξέλιξη των Στρατηγικών και της Πολιτικής της S3, στο πλαίσιο των παγκόσμιων αλλαγών που επιτελούνται τα τελευταία χρόνια.

Στο forum εκπροσωπήθηκε το Κέντρο Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής, ως αρμόδιο όργανο για την S3 στην Περιφέρεια, με δύο στελέχη του.

Με αναφορά στη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Καινοτομίας και τις προκλήσεις που αυτή ανάδειξε (μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, ψηφιακός μετασχηματισμός, υγειονομική περίθαλψη, κυκλικότητα) οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις και τα στρογγυλά τραπέζια επικεντρώθηκαν στον καίριο ρόλο της S3 για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Η ατζέντα της εκδήλωσης κάλυψε μια ευρεία θεματολογία, με ομιλητές που εκπροσώπησαν την τετραπλή έλικα (όργανα της Ε.Ε., φορείς κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης των κρατών-μελών, πανεπιστήμια και ερευνητικοί φορείς, clusters, επιχειρηματικός κόσμος και κοινωνία των πολιτών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, παρουσιάστηκαν, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν τα εξής:

 • Έξυπνη Εξειδίκευση σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο,
 • Οι τελευταίες εξελίξεις στην S3 CoP,
 • S3 και βιομηχανική μετάβαση,
 • Χτίσιμο της κοινότητας και Διαδικασία Επιχειρηματικής Ανακάλυψης,
 • Από τα τοπικά δυνατά σημεία στη διαπεριφερειακή συνεργασία,
 • Εμπειρίες παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιδόσεων S3,
 • Διάχυση της καινοτομίας και τάσεις ψηφιοποίησης,
 • Βελτίωση των περιφερειακών συστημάτων έρευνας και καινοτομίας,
 • Διακυβέρνηση S3: εξελισσόμενες δομές και προκλήσεις,
 • Προώθηση της διαπεριφερειακής συνεργασίας μέσω των S3 Θεματικών Πλατφορμών και Θεματικών Συμπράξεων Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Στο κλείσιμο της ημέρας, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών και τονίστηκαν τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος.

Τη δεύτερη ημέρα, έγινε η παρουσίαση και το πρώτο Steering Committee των δύο νέων S3 Partnerships που εγκρίθηκαν από την S3 CoP, για ένταξη στη Θεματική Πλατφόρμα: Sustainable Blue Economy.

Συγκεκριμένα πρόκειται  για τα:

 • Maritime Blue Sustainable BioEconomy partnership, με lead partner την Περιφέρεια Emilia-Romagna της Ιταλίας και στο οποίο μετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας της, και
 • Smart aquaculture partnership με lead partner την Περιφέρεια Hauts de France της Γαλλίας.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο πρώτο partnership που εγκρίθηκε για την Θεματική Πλατφόρμας της Βιώσιμης Γαλάζιας Οικονομίας, της προσδίδει μεγάλο πλεονέκτημα, και ευκαιρίες δικτύωσης, ανταλλαγής πρακτικών και εμπειριών, συμμετοχής σε προγράμματα και υποστήριξης στην υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, της οποίας τομέας προτεραιότητας είναι η Γαλάζια Οικονομία.

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο