Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνέδριο EUandU της ΕΕ της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα

Περιεχόμενο

H Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το συνέδριο EUandU (https://www.euandu.eu/) τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021. Το συνέδριο, λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκε φέτος διαδικτυακά και μεταδόθηκε ταυτόχρονα από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τo Ηράκλειο και την Πάτρα. Βασικό θέμα του συνεδρίου ήταν η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία στην καθημερινότητα του πολίτη, ενώ οι θεματικοί πυλώνες του εστίασαν στην Μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή, στην Ιατρική και Βιοϊατρική Έρευνα καθώς και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.  

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης σημειώνοντας πως φέτος περισσότερο από ποτέ λόγω πανδημίας “Το EUandU απευθύνεται στις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών” ακουμπώντας επάνω σε πραγματικά ζητήματα, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η προστασία του περιβάλλοντος  αλλά και οι εξελίξεις στην ιατρική έρευνα. 

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας πως “η Ευρώπη έχει στο ψηφιακό της DNA την προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσα από την διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών”, ενώ επεσήμανε πως “η επιστήμη, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η ισχυρή ελπίδα της ανθρωπότητας”.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη σημασία της ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εργαζομένων στο δρόμο για την ψηφιακή μετάβαση: “Χρησιμοποιώντας εκτενή προγράμματα επανειδίκευσης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων για εκείνους που βραχυπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην αγορά εργασίας, θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα όποια κενά και να προχωρήσουμε γρήγορα προς τα εμπρός”. Από την πλευρά του ο κ.Δήμας τόνισε πως “η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία, πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι. Όταν αυτό γίνεται όλοι βγαίνουν κερδισμένοι”. 

Στις εργασίες του συνεδρίου συνέβαλαν και συμμετείχαν: το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.).

Οι καθηγητές Παναγιώτης Δημόπουλος, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών (Π.Π.), Νεκτάριος Ταβερναράκης, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Research Council (E.R.C), Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και ο ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Βασιλείου, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.) παρουσίασαν  βραβευμένα, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ,  προγράμματα έρευνας και σχετικά έργα. 

Τη συζήτηση συντόνισε η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (E.A.E.R.E).

Το συνέδριο παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου και μπορείτε να το παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.euandu.eu/euandu-online-edition .

Πηγή: https://ec.europa.eu/greece/news/20210128_1_el

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο