Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρωταθλητές ΗΠΑ και Κίνα, ακολουθεί η Ευρώπη

Περιεχόμενο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε θεσμικές παρεμβάσεις και γενναίες επενδύσεις στο οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης, χθες 03/05/2022 με 495 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 102 αποχές. Σημειώνει δε πως παρατηρείται υστέρηση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών, ΗΠΑ και Κίνας. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα της το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης, επενδύοντας πάνω από €20 δισ. στην τεχνολογία ΑΙ.

Η έκθεση αποτελεί βαρόμετρο για τον επικείμενο νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, που επί του παρόντος βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές, οι οποίες αναμένεται να τον ψηφίσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Προσδιορίστηκαν επιλογές πολιτικής που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες της ΤΝ στην Υγεία, το Περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πανδημιών και της παγκόσμιας πείνας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μέσω της εξατομικευμένης ιατρικής. Οι ευρωβουλευτές επίσης ζητούν τη χάραξη ενός “οδικού χάρτη” για την ΤΝ με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Κίνδυνοι

Υπογραμμίζοντας ότι η Ένωση ασκεί πιέσεις για την υιοθέτηση μίας παγκόσμιας συμφωνίας για κοινά πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της ΤΝ, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα δημοκρατικά κράτη να συνεργαστούν για τη διαμόρφωση ενός κοινού διεθνούς διαλόγου. Επίσης, εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με σημαντικά δεοντολογικά και νομικά ζητήματα που γεννώνται από τη χρήση τεχνολογιών ΤΝ στη στρατιωτική έρευνα καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων.

Τέλος, το Κοινοβούλιο επεσήμανε ότι ορισμένες τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές μαζικές παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα ΤΝ για τον έλεγχο, την άσκηση μαζικής παρακολούθησης και την κατάταξη των πολιτών τους σε κατηγορίες ή τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης.

Πηγή: https://www.europarl.europa.eu/news/pt/press-room/20220429IPR28228/artificial-intelligence-meps-want-the-eu-to-be-a-global-standard-setter

 

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο