Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Καινοτόμος βιοαισθητήρας ανιχνεύει τον κορονοϊό σε 3 λεπτά

Περιεχόμενο

Διεθνής αναγνώριση για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αφού δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό “Sensors” η ανάπτυξη, από ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας, μιας καινοτόμου μεθόδου για τη γρήγορη ανίχνευση της επιφανειακής πρωτεΐνης S1 του κορονοϊού SARS-COV-2.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου φορητού κυτταρικού βιοαισθητήρα που επιτρέπει τον εντοπισμό του ιού ακόμη και αμέσως μετά τη μόλυνση ενός ατόμου, επιτρέποντας παράλληλα την ταυτοποίηση ασυμπτωματικών φορέων στα αρχικά στάδια της μετάδοσης του ιού.

Ο βιοαισθητήρας βασίζεται σε τροποποιημένα κύτταρα θηλαστικών τα οποία μεταφέρουν ένα ανθρώπινο χιμαιρικό αντίσωμα κατά του αντιγόνου της προεξέχουσας πρωτεΐνης του ιού. Η πρωτεΐνη S1 προσδένει στα αντισώματα του βιοαισθητήρα μεταβάλλοντας τις κυτταρικές βιοηλεκτρικές ιδιότητες του αισθητήρα, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να μετρηθούν μέσω μιας ειδικής βιοηλεκτρικής διάταξης. Ο βιοαισθητήρας μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα που περιλαμβάνει ένα κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το επόμενο βήμα θα είναι η κλινική δοκιμή του διαγνωστικού αισθητήρα με τη χρήση δειγμάτων ασθενών σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μοριακά και ορολογικά τεστ. Σκοπός της ομάδας είναι να βελτιώσει περαιτέρω τη μέθοδο επεκτείνοντας τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων κυττάρων, αλλά και να ερευνήσει τη χρησιμότητά της για την ανίχνευση επιφανειακών πρωτεϊνών άλλων κορονοϊών. Επίσης θα επιδιώξει τη βελτίωση της διεπαφής της συσκευής, με την ενσωμάτωση λογισμικού ικανού να παρουσιάζει με λειτουργικό τρόπο τα τελικά αποτελέσματα στο χρήστη.

Τέλος, έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον για την οργάνωση κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, σε συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς φορείς, ενόψει και ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Πηγή: https://www2.aua.gr/el/news-events/nea/diethnis-anagnorisi-tis-ereynitikis-symvolis-toy-geoponikoy-panepistimioy-athinon

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο