Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ομάδα του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” στους νικητές του διαγωνισμού #EUvsVirus Hackathon Ενάντια στον νέο κορονοϊό

Περιεχόμενο

Η ιδέα μίας διεπιστημονικής ομάδας ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σχετικά με τη γρήγορη ανίχνευση του κορονοϊού SARS-COV-2 διακρίθηκε στο διαγωνισμό EUvsVirus Hackathon, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, στις 24-26 Απριλίου.

Η ιδέα έχει τίτλο «Υποστρώματα SERS για την ανίχνευση του ιού σε εκπνεόμενα σωματίδια» και βασίζεται σε ήδη υπάρχουσα τεχνολογία η οποία σχετίζεται με μια τεχνική ανίχνευσης μορίων (πχ. πρωτεΐνες του ιού) με χρήση λέιζερ και πιο συγκεκριμένα με τη μέθοδο Surface Enhanced Raman Scattering (SERS) και υλοποιείται ακόμη και συσκευές χειρός με ευρεία εφαρμογή όπως η ανίχνευση ναρκωτικών στα αεροδρόμια.

Τα πλεονεκτήματα της καινοτόμου αυτή ιδέας είναι ότι το συγκεκριμένο τεστ είναι γρήγορο και χαμηλού κόστους και θα εφαρμόζεται εύκολα, όπως το αλκοτέστ, και αφορά στην προσαρμογή της τεχνικής για την ανίχνευση του κορωνοϊού και τη συλλογή του σε φίλτρα αέρα, κατάλληλα τροποποιημένα με νανοσωματίδια. Η μέθοδος SERS, σύμφωνα με την διεπιστημονική ομάδα, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δίνει αποτελέσματα μέσα σε μερικά λεπτά έχοντας εφαρμογή σε χώρους μαζικής συνεύρεσης πληθυσμού.

Οι καινοτόμες λύσεις που προκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας θα συμμετάσχουν στη νέα πλατφόρμα https://www.covid19dataportal.org/ με στόχο να διευκολύνει τις διασυνδέσεις ανάμεσα στους τελικούς χρήστες (πχ. νοσοκομεία) και σε υποψήφιους επενδυτές, ιδρύματα και φορείς από την ΕΕ που παρέχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υλοποίηση της ιδέας.

Πηγή: http://www.demokritos.gr/el/euvsvirus_hackathon/

Μια αναλυτική περιγραφή της πρότασης θα βρείτε στα κάτωθι links:

https://devpost.com/software/sers4sars

https://www.youtube.com/watch?v=m8pj1aVVsxY&feature=emb_title

 

 

Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο